Zašto kalcifikacija tla?

Reakcija tla izražena kao pH vrijednost, pokazatelj je niza agrokemijskih svojstava tla, važnih za ishranu bilja. U procesima obrade, a i samog starenja tla često dolazi do ispiranja iz tla, što izaziva promjene u tlu i to ne samo u kemijskom već i u fizičkom pogledu. Općenito, do „zakiseljavanja tla“ dolazi zbog pretjerane dušične gnojidbe i povećanog sadržaja dušika u tlu, povećanih oborina (iznad 630 mm/godišnje), ali i zbog industrijskog zagađenja. Kiselost je obično najveća u prvih 5 cm oraničnog sloja. Zakiseljavanje tla dovodi do problema u ishrani bilja i dostupnosti pojednih mineralnih hranjiva biljci.
Rwa Hrvatska ima rješenje u obliku proizvoda BRANNTKALK.
Spaljivanjem vapnenca na oko 1100 stupnjeva Celzija dobiva se vapneni proizvod koji je 100% topiv u vodi. Kalcinirani vapnenac prvo se lomi, te se zatim prosijava na granule od 1-3 mm i 3-8 mm. Branntkalk je rezultat naknadnog mljevenja ostatka, a sastoji se 92% od kalcijevog oksida (CaO) koji je topiv u vodi. Ovaj proizvod vrhunske kvalitete nudi najbolje riješenje na tržištu za regulaciju kiselosti tla, naročito površinskog oraničnog sloja. Osim toga izvrstan je za higijenu tla i uspostavljanje ravnoteže u tlu, kao i poboljšanja strukture. Branntkalk rahli i poboljšava strukturu ilovastog i glinovitog tla, dovodi do potrebnog sadržaja elektrolita u flokulaciji gline, te može cementirati pojedine čestice tla u veće čestice. Branntkalk dolazi na tržište u obliku granula (1-3 mm), te ja kao takav idelan za primjenu, lako se razbacuje i ne stvara prašinu. U mogućnosti smo Vam ponuditi ovaj proizvod po povoljnim cijenama, u pakiranju u vrećama od 1000 kg. Preporuka primjene je od 500 – 1000 kg/ha.

Sadržaj hranjiva: > 92 % CaO, < 3 % MgO

Za upotrebu na svim poljoprivrednim površinama (ratarskim, voćarskim i vinogradima).

  • poboljšava strukturu tla
  • povećava vodni kapacitet tla
  • smanjuje gljivične infekcije
  • brzo i učinkovito smanjuje kiselost tla

Branntkalk treba lagano umiješati u prvi sloj tla (oko 10 – 15 cm) najkasnije 1 dan nakon nanošenja kako bi se optimizirali učinci proizvoda. Na donjoj slici su granule Branntkalka.

Drugi vrhunski proizvod koji imamo u ponudi je KALKKORN S koji nastaje finim mljevenjem vapnenca i dodavanjem prirodnog gipsanog brašna s naknadnom granulacijom na 2 do 6 mm ili 1 do 2 mm.

Sastav:

> 75 % CaCO3 (kalcijev karbonat)
> 15 % CaCO4 (kalcijev sulfat)
> 2 % S (sumpor)
> 45 % CaO (kalcijev oksid)

Kaklkorn S regulira pH vrijednost na obradivim površinama, travnjacima, šumskim površinama i povrtnim usjevima. Puferira kiselinu u vrtovima i rekreacijskim površinama (sportska igrališta, golf igrališta itd.) Služi za kontinuiranu opskrbu kalcijem u voćarstvu, povrtarstvu i za osnovnu opskrbu sumporom i kalcijem za intenzivne i ekstenzivne travnjake. Doza je 500-800 kg / ha godišnje za sve poljoprivredne usjeve, a na travnjacima između dva otkosa doza je 500 kg / ha. Zbog svog granuliranog oblika, Kalkkorn S se raznosi bez stvaranja prašine rasipačem gnojiva ili ručno, u bilo koje doba godine i u bilo kojoj kulturu. Može se rasipati u bilo koje vrijeme prije ili nakon unošenja stajskog gnoja bez straha od gubitaka dušika. Lako topljivi kalcijev sulfat (> 2% S) osigurava osnovnu opskrbu sumporom, te osigurava kontinuiranu, ph-neovisnu opskrbu tijekom godine biljci pristupačnim kalcijevim ionima Ca ++. Idealan je kao dodatak mješavinama kiselih mineralnih gnojiva. Kalkkorn S ima odobrenje za upotrebu u organskoj proizvodnji.

Za upotrebu na svim poljoprivrednim površinama (ratarskim, voćarskim, vinogradima i travnjacima)

  • bez prašine
  • za učinkovitu opskrbu kalcijem i sumporom
  • može se koristiti tijekom cijele godine u bilo kojoj kulturi i travnjacima
  • lako nanošenje rasipačem ili ručno
  • pogodan za organsku proizvodnju

Kalkorn S se isporučuje u rinfuzi (veličina granula 2-6 mm), u big bagovima od 1000 kg i vrećama od 25 kg (veličina granula 1-2 mm).
Za sve detaljne informacije o ovim proizvodima, njihovim prednostima i mogućnostima nabave, obratite nam se s povjerenjem. Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju u svakom trenutku.

Na gornjoj slici su granule Kalkorna S.