INCLUSIV je naš novi, vrhunski hibrid kukuruza iz FAO grupe 410.

U dolazećim sezonama ovaj hibrid će biti naš najvažniji hibrid iz svoje vegetacijske grupe, a u jednom momentu vjerojatno i naš najprodavaniji hibrid.

Hibrid ima veći potencijal prinosa od našeg najprodavanijeg, diljem Hrvatske poznatog hibrida Ulyxxe. Zrno je u tipu zubana, visina biljke je prosječna, a položaj listova je poluuspravan. Klip je velik, ima 16 do 18 redova, broj zrna u redu je oko 38, nasađen je srednje visoko. Masa 1.000 zrna iznosi oko 322 grama, a hektolitarska masa je u prosjeku oko 73 kg po hektolitru. Hibrid ima vrlo visok potencijal prinosa i stabilnost u različitim proizvodnim uvjetima. Posjeduje vrlo visoku tolerantnost na sušu. Inclusiv ima jak korijenov sustav kojim vrlo efikasno koristi raspoloživa hranjiva u tlu tako da i na lošim tlima daje dobar prinos. Početni porast je prosječan. Stabljika je srednje debela i vrlo elastična što joj daje dobru otpornost na polijeganje i pucanje. Tolerantnost na Fusarium je dobra, na mjehurastu snijet jako dobra, a na Helminthosporium prosječna. Stay green efekt je prosječno izražen.

Komušina se u jesen odvaja od klipa tako da je otpuštanje vlage iz zrna jako dobro

Hibrid dobro reagira na povećanje sklopa. Preporučamo sklop u žetvi od 75.000 biljaka po hektaru. U 2018. godini ovaj hibrid smo imali u demo pokusima na deset lokacija. Prosječan prinos suhog zrna je bio 14.471 kg po hektaru, a prosječna vlaga je iznosila 16,6 %. Inclusiv je najveći prinos suhog zrna od 17.672 kg po hektaru ostvario u pokusu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, a vlaga je bila 16,7 %

U donjoj tablici možete vidjeti pregled svih lokacija na kojima je bio ovaj hibrid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomenuli smo da Inclusiv ima veći prinos i od našeg najprodavanijeg hibrida Ulyxxe (FAO 400). U demo pokusima u 2018. godini ova dva hibrida smo imali na šest zajedničkih lokacija. Na pet od njih Inclusiv je imao veći prinos suhog zrna. Prosjek prinosa sa zajedničkih lokacija kod Ulyxxa je bio 14.139 kg po hektaru, a kod Inclusiva 14.757 kg po hektaru. Dakle, razlika u prinosu u korist Inclusiva je bila 618 kg suhog zrna po hektaru. U isto vrijeme, prosječna vlaga u žetvi kod oba hibrida je bila vrlo slična (Ulyxxe 15,9 %, a Inclusiv 16,3 %). U donjem grafu možete vidjeti prinos sa svih šest zajedničkih lokacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Išli smo jedan korak dalje te analizirali prinos suhog zrna Inclusiva u odnosu na naš dobro prodavani hibrid Initio z FAO grupe 430 koji je nešto kasniji hibrid od Inclusiva. Hibridi su bili na sedam zajedničkih pokusnih lokacija. Na pet lokacija Inclusiv je imao veći prinos od Initio-a. Prosjek prinosa Inclusiva iznosio je 13.632 kg po hektaru, Initio je imao prosječni prinos od 13.277 kg po hektaru, razlika je bila 355 kg po hektaru više u korist Inclusiva. Hibridi su imali gotovo identičnu vlagu (Inclusiv 16,7 %, a Initio 16,5 %).U donjem grafu možete vidjeti prinos sa svih lokacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovi rezultati dokazuju da za dolazeće sezone imamo vrhunske hibride koji se mogu nositi i s najboljim konkurentskih hibridima iz FAO grupe 400, koja je najvažnija vegetacijska grupa u Hrvatskoj.