Ove godine smo imali demo pokuse naših pšenica na 31 lokaciji. Rezultati pokusa su zaista impresivni i potvrđuju zašto je RWA sortiment ozimih pšenica u ovom trenutku „najjači“ na hrvatskom tržištu. Najveći prosječan prinos od 10.536 kg/ha ostvarila je naša nova zvijezda OBIWAN koja će u budućnosti vjerojatno zamijeniti vladaricu hrvatskih polja, sortu SOFRU koja je u ovim pokusima na drugom mjestu s prosječnim prinosom od 10.062 kg/ha. Na trećem mjestu s prosječim prinosom od 9.342 kg/ha je naša novija golica, sorta TENOR, koja će u budućnosti zamijeniti vrlo traženi GRAINDOR. Najveći prosječan prinos cijelog pokusa od „nebeskih“ 15.954 kg/ha postignut je na lokaciji Osijek, a pokus je postavio Centar za sjemenarstvo Osijek. Drugi najveći prosječan cijelog pokusa od 10.435 kg/ha također je bio u organizaciji Centra za sjemenarstvo, na lokaciji Kutjevo. Na trećem mjestu je pokus kod Katančić Zlatka, lokacija Kapela Dvor u Virovitičko podravskoj županiji s prosjekom od 10.280 kg/ha. U donjoj tablici možete vidjeti rezultate prinosa svih naših sorti sa svih lokacija.

OBIWAN je naša nova visokoprinosna pšenica koja je pogodna za uzgoj u svim područjima Republike Hrvatske. Njezin prinos je vrlo visok i stabilan neovisno o proizvodnoj godini. Sorta je brkulja, niskog rasta, visoka je otprilike kao Sofru (oko 3 cm viša od sorte Sofru). Po vegetaciji je srednje rana sorta, klasa u prosjeku jedan dan kasnije od sorte Sofru. Obiwan ima dobru otpornost na polijeganje i odličnu na žutu hrđu. U važnom pokusu naše velike Podravke dd. je bilo 26 sorti raznih sjemenskih kuća, a najveći prinos zrna od 10.149 kg po hektaru ostvarila je upravo sorta OBIWAN čiju prodaju počinjemo od ove jeseni. Dolje su rezultati prinosa zrna iz ovog pokusa.

Vladarica hrvatskih polja, SOFRU, pomela je konkurenciju u pokusu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Sektor za stručno savjetovanje u poljoprivredi, a na parceli g. Alena Šopara iz Murskog Središća.Sofru je pobijedila s prinosom od 11.183 kg po hektaru, a vlaga u žetvi je bila najniža i iznosila je 12,3 % što potvrđuje da se radi o ranoj sorti pšenice koja je prilagođena hrvatskim proizvodnim uvjetima. Naša novija sorta TENOR također je ostvarila dobar rezultat s prinosom od 10.237 kg po hektaru. U donjem grafu možete vidjeti rezultate svih sorti iz ovog pokusa.

I sorta VIRIATO je ostvarila odličan rezultat pobijedivši u važnom pokusu kombinata Kutjevo dd. Ova naša pšenica pobijedila je u konkurenciji 37 sorti raznih sjemenskih kuća s prinosom od 9.055 kg po hektaru. U donjem grafu možete vidjeti rezultate svih sorti iz ovog pokusa.

Za dolazeću sezonu pripremili smo dovoljne količine svih naših sorti jer znamo da će potražnja za njima na hrvatskom tržištu biti velika. Međutim, potražnja za našim sortama je velika i izvan granica Hrvatske. Naša poruka je: naručite sjeme RWA sorti pšenice na vrijeme i mirno uđite u sjetvu za dobivanje najvećih prinosa.