Poštovani vinari,

 

od toliko neobično sušnih ljeta i preranih berbi kojih je zadnjih godina sve više, većina vinara je zaboravila da je naše područje u vinogradskom smislu „kontinent“.  Berba 2013. nije ni niti kasna niti neobičajena, kako se vinari vole izgovarati. Ipak sorte se dijele na epohe sazrijevanja, od prve do četvrte. U ovoj berbi imamo specifičnu interesantnu situaciju. Šećer u grožđu se dobro nakupio, ali ukupne kiseline visoke. Nema panike! Ovakva situacija je poželjna, jer kiseline u vinu daju ravnotežu u okusu, pogotovo ako je alkohol viši od 13%. Visoke kiseline također djeluju tako da vam je potrebno MANJE vinobrana nego za razliku od prošlih godina kad su vam kiseline bile niže. Suprotno popularnom mišljenju, niži pH i više kiseline, a ne visoki alkohol čuvaju vino.

 

Navikli ste zadnjih godina brati ranije, neke sorte čak u kolovozu, a ove godine sve se bere 2-3 tjedna kasnije. Neki od vas zanemaruju zaštititi grožđe zadnjim botricidom, pa ste morali brati prijevremeno, jer je botrytis „uhvatio“ grožđe. Ili su vinari jednostavno nestrpljivi i ne žele prihvatiti da grožđu još nije vrijeme za berbu. Nije slučajno da su najbolja vinogorja rimskog carstva smještena sjevernije, a ne na južnije. Za vrhunska vina grožđe treba sporije sazrijevati, nikako naglo. Dakle, ne brinite. Vino će biti izvrsno ove godine, ako niste pustili više od 2,5 kilograma po trsu.

 

Česte greške ove godine su prerano ubrano grožđe, što je uzrok previsokih kiselina. Također vinari imaju neobjašnjivu tendenciju presumporenja mošta. Zbog malo truleži, neki su udvostručili količinu sumpora. Sumpor je otrov- ako ga puno stavite u mošt, loše utječete na kvalitetu samog vina. Također budite svjesni da se više sumpora oslobodi i djeluje kada je više kiseline nego kada je manje kiseline.

 

Mi stručnjaci u vinarskom centru (enolog, biotehnolog, tehničar) imamo rješenja za probleme koje možete imati u vrenju. Za višak kiseline postoji nekoliko sredstava za otkiseljavanje kemijskim putem (Neoanticid, Erbsloeh Kalk, Kalinat i dr.) premda je najbolje rješenje za kvalitetna i vrhunska vina primjeniti malolaktičnu fermentaciju. U Vinarskom centru možete  kupiti bakterije za taj postupak uz iskustvo i savjete iskusnih vinara. Ako želite podići kvalitetu crnih vina, posebice za nearomatične bijele sorte kao što su Chardonnay i Sivi Pinot, malolaktična fermentacija je najbolje rješenje.

 

RWA RAIFFEISEN AGRO d.o.o.

PC Vinarski centar

Osječka 182, 31431 Čepin

Enolog – Dean Sušec 099 260 1267

Tehnika Siniša Petrijevčanin 099 260 1265

Biotehnologija Jelena Vitić 099 260 1266

berba