OSTRO – obi?an pir (Triticum spelta L.)

? Stara visokovrijedna kru?arica
? Pir se može uzgajati na siromašnijim tlima i na ve?im
nadmorskim visinama u odnosu na pšenicu
? Ima vi?u stabljiku (oko 120 cm) u odnosu na pšenicu i lak?e polije?e
? Klasovi su duga?ki, bez osja
? Pogodan je za makrobioti?ku proizvodnju
? Sadrži gluten koji ne izaziva alergiju kod osoba
alergi?nih na p?eni?ni gluten
? Po sadržaju proteina, pir spada u sam vrh me?u žitaricama
jer sadrži od 12,5 do 19,5% proteina u zrnu
? Sadržaj vla?nog glutena u golom zrnu je oko 41,80 %
? Najbolje mu odgovaraju plodna, duboka
i umjereno vla?na tla blago kisele reakcije
? Otporniji je na niske temperature od ve?ine sorata pšenice i
ima br?i proljetni porast od pšenice
? Sije se od sredine do kraja listopada
? Manje je osjetljiv na bolesti i ?tetnike u odnosu na ostale strne žitarice
? Norma sjetve iznosi 190 do 220 kg/ha klasi?a po ha


BADENKRONE – obi?an pir (Triticum spelta L.)

? Nova golica visokog prinosa
? Ni?a od Ostra i tolerantnija na polijeganje
što joj omogu?uje uzgoj i na vrlo plodnim tlima
? Pobolj?ana tolerantnost na bolesti
? Klasanje nastupa rano, a zrioba srednje rano
? Visina biljke je prosje?na
? Osjetljivost na chlortoluron: nema podataka
? Masa 1.000 zrna je velika
? Najve?i utjecaj na prinos ove sorte ima broj zrna po klasu
? Potrebno ju je preventivno ?tititi od Septorije i ?ute hr?e
u uvjetima jakog pritiska ovih bolesti
? Iako ima pobolj?anu tolerantnost na polijeganje u odnosu
na druge sorte, u jako dobrim proizvodnim uvjetima može
se primjeniti ni?a doza regulatora rasta
? Optimalni rok sjetve je od 01. do 20. listopada
? Norma sjetve u ovom periodu je 180 – 200 kg klasi?a po ha
? Dostupno i u EKO verziji.