Stočni bob će uskoro u Hrvatskoj postati važna i vrlo vrijedna kultura.
Firma Nutris d.o.o. iz Novog Senkovca krajem ove godine otvara tvornicu koja će proizvoditi škrob i protein iz krumpira i stočnog boba. Tvornica planira prerađivati godišnje bob s površine između pet i sedam tisuća hektara. Predstavnici Nutrisa, g. Damir Lujanec i gđa. Andreja Žeravica, posjetili su 30. lipnja ove godine firmu Saatzucht Gleisdorfer čiji je većinski vlasnik firma RWA Austrija. Primljeni su od strane Magistre Eveline Adam, voditeljice programa oplemenjivanja stočnog boba i inženjera Thomasa Richtera, voditelja programa uljarica i proteinskih vrsta u RWA Austriji. Saatzucht Gleisdorfer je oplemenjivačka firma koja u svojem programu ima oplemenjivanje stočnog boba, uljane tikve, kukuruza, soje, graha, heljde i prosa. Ciljevi oplemenjivanja stočnog boba u Saatzucht Gleisdorfu su:

• Povećanje prinosa i stabilnosti prinosa
• Poboljšanje biljne arhitekture, posebno za biološku poljoprivredu
• Poboljšanje otpornosti na polijeganje
• Optimalna težina i oblik sjemena
• Prilagođeno vrijeme sazrijevanja
• Poboljšana hranidbena kvaliteta
• Redukcija antitutritivnih spojeva (Tanin,Vicin-Konvicin)
• Otpornost na bolesti
• Prilagodba promjenjivim klimatskim uvjetima

S lijeva na desno: Damir Lujanac, Andreja Žeravica, Eveline Adam, Thomas Richter.

Jari stočni bob traži tla s dobrim kapacitetom vodoopskrbe i dobar pH tla (6,5 do 7,5).
Sjetva treba biti na dubinu od najmanje 8 cm zbog kličine velike potrebe za vodom i za bolje formiranje korijena i veću stabilnost biljke. Jari stočni bob je dobar predusjev za ozime žitarice zbog njegovog svojstva da u kvržičnim bakterijama fiksira atmosferski dušik.
U ranoj sjetvi je tolerantan na mraz do minus 5 stupnjeva Celzija. Vrlo je bitan plodored, a razmak između dva usjeva boba treba biti 5 godina. Norma sjetve s žitom sijačicom je do 40 klijavih zrna po m2. Kod sjetve na međureni razmak od 45 cm norma sjetve se može smanjiti.
Prednosti niže sjetvene norme: biljke trebaju manje vode, ostaju niže rastom, manja je pojava bolesti zbog bolje prozračnosti, zrioba nastupa ranije. Mane niže sjetvene norme: prekrivanje tla nastupa kasnije te je stoga teža kontrola korova, manji broj biljaka koje mogu kompenzirati zarazu s nanovirusom.

Sortiment jarog stočnog boba je vrlo bogat, u donjoj tablici prikazujemo najvažnije sorte i njihove osobine:

Pored jarog stočnog boba, u oplemenjivačkom programu je i ozimi stočni bob. Ozimi stočni bob počinje cvasti 3 tjedna ranije od jarog boba, te tako izbjegne visoke temperature tijekom cvatnje i formiranja mahuna. Datum sjetve i žetve je kao i kod ozime pšenice. Norma sjetve je 18 do 30 klijavih zrna po metru kvadratnom. Dubina sjetve treba biti minimum osam centimetara. Evo i tablice ozimih sorti:

U donjoj tablici možete vidjeti neke usporedne osobine najvažnijih mahunarki.