U organizaciji Savjetodavne službe Čakovec, a na parcelama OPG Šopar Alena iz Murskog Središća, prošle jeseni posijan je pokus s čak 42 sorte pšenice od svih sjemenskih kuća. Pokus je skinut i izmjereni su prinos, sadržaj proteina i hektolitarska masa svake sorte. RWA sorte su apsolutni pobjednici u ovom pokusu. Od tri naprinosnije sorte, čak dvije od njih su RWA sorte. Naša nova sorta TENOR prva je u pokusu s prinosom od čak 11.540 kg po hektaru. Ovim su se još jednom potvrdili rezultati službenih pokusa Republike Hrvatske u kojima je Tenor također imao prinos zrna veći od 11.000 kg po hektaru. Tenor je naša nova golica koja će zamijeniti naš poznati Graindor. Na trećem mjestu u pokusu nalazi se naša nova sorta ANTIGUA s prinosom od 11.467 kg po hektaru. Antigua je potpuno nova visokoprinosna krušna pšenica krupnog zrna. Sorta je brkulja, po visini je oko 3 cm viša od sorte Sofru. I ostale naše sorte ostvarilne su odlične rezultate koje možete vidjeti u donjem grafu.

 

 

 

 

 

 

 

U ovom pokusu primjenjena je i vrlo visoka agrotehnika pa su i rezultati sadržaja proteina jako dobri. Napravljene su dvije varijante, jedna bez primjene tekućeg gnojiva UAN i druga u kojoj je UAN primijenjen 24. svibnja u količini od 80 litara po hektaru, razrijeđen s vodom u odnosu 2:3, odnosno 80 litara UAN-a i 120 litara vode po hektaru. Prosječno povećanje sadržaja proteina u varijanti u kojoj je primijenjen UAN, kod RWA sorti je iznosilo dobrih 1,4 %. Najveći sadržaj proteina kod naših sorti tretiranih UAN-om bio je kod sorte IZALCO CS i iznosio je 16,3 %. Izalco je imao najveći sadržaj proteina u obje varijante u cijelom pokusu. Ova naša izvanredna sorta više je nego uspješno zamijenila stari dobri Renan i potvrđuje da u odnosu na njega ima ne samo bolju kvalitetu, nego i veći prinos. Na drugom mjestu od RWA sorti bio je ATHLON sa sadržajem proteina od 16,0 %. Athlon je sorta koja ima odličnu otpornost na žutu hrđu, a zbog njegove dobre tolerantnosti na Fusarium pogodan je za uzgoj u uvjetima uskog plodoreda i u uvjetima jakog pritiska ove bolesti u kišnim godinama, kakva je bila ova godina. U donjem grafu možete vidjeti sve sadržaje proteina RWA sorti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju, još jednom se zahvaljujemo gospodinu Alanu Šoparu (na donjoj fotki) koji je majstorski odradio ovaj pokus na kojem je 10. lipnja održan i Dan polja pšenice.