RGT SINFONIA je naša vrhunska sorta soje iz vegetacijske grupe I.
Porijeklo ove sorte je francusko. Biljka je robusna (visoka oko 110 cm), a prve mahune se nalaze na visini od otprilike 17 cm. Sorta ima vrlo dobru tolerantnost na viroze i Sclerotiniu. Boja cvijeta je ljubičasta, a hiluma crna. Masa 1.000 zrna je prosječna (oko 180 g), a zrno je ovalnog oblika. RGT SINFONIA ima potencijal prinosa oko 5.000 kg po hektaru. Razmak između redova u sjetvi treba biti 50 cm. Ova sorta dobro uspijeva na pjeskovitim, laganim i srednje teškim tlima. Plodosmjena je vrlo bitna, te ju je najbolje uzgajati između žitarica. Vremenski razmak od druge leguminoze mora biti 5 do 6 godina. Optimalno vrijeme sjetve je početak travnja (temperatura tla 10˚C). Sjetva mora biti u fino pripremljeno i izravnato tlo. Preporučeni sklop u sjetvi je 60 klijavih zrna po metru kvadratnom (oko 120 kg po hektaru). Žetva je obično početkom listopada. Zbog svoje vegetacijske grupe i visokog potencijala prinosa jako je pogodna za sjetvu u istočnoj Hrvatskoj. U 2019. godini ovu sortu smo imali na četiri pokusne lokacije. Najveći prinos od 4.800 kg suhog zrna po hektaru ostvaren je kod OPG Pažur Anice iz Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a prosječan prinos je bio 4.360 kg po hektaru. U donjem grafu možete vidjeti rezultate prinosa i vlage u žetvi sa svih lokacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

U pokusu kod OPG Pažur Anice imali smo šest naših soja iz različitih vegetacijskih skupina, RGT SINFONIA je bila prva s prinosom suhog zrna od od 4.800 kg po hektaru. U donjem grafu možete vidjeti rezultate svih naših soja iz ovog pokusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

RGT SINFONIA je ostvarila prvo mjesto i u pokusu u Poljoprivrednoj zadruzi PZ UROD iz Srijemskih Laza, također u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prinos suhog zrna je bio 4.220 kg po hektaru, a vlaga u žetvi je bila 13,2 %. Dolje prikazujemo rezultate svih naših sorti iz ovog pokusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Već drugu godini za redom neprofitna organizacija Donau Soya organizira pokuse soje na površinama Poljoprivrednog Instituta Osijek. Pored prinosa i vlage, mjeri se sadržaj proteina izražen na suhu tvar, sadržaj ulja izražen na suhu tvar i hektolitarska težina. RGT SINFONIA je ostvarila prosječan sadržaj proteina od 39,03 %, prosječan sadržaj ulja od 22,13 % i prosječnu hektolitarsku težinu od 71 kg po hektolitru. U donjem grafu su vrijednosti ostvarene u 2019. i 2018. godini i prosjek dvaju godina.