„Nije Pjenušac sve što se pjeni!“
To sam izjavio u Vinarskom centru na prezentaciji o proizvodnji pjenušaca. Podsjećam vas, dragi vinari, da vam je ekipa u Vinarskom centru spremna pomoći u pothvatu na koji biste se vrlo vjerojatno do sada odvažili, ali niste imali adekvatnu pomoć. Proizvodnja pjenušaca! Ne onakvih koje se kupuje samo da bi ih se prolijevalo na proslavi Nove Godine, nego proizvodnja pjenušaca od vaših vrhunskih vina, kako biste postigli još viši nivo koji se može mjeriti sa svjetskim brandovima.

Kako sam i tada na prezentaciji rekao, mi smo vam u RWA Vinarskom centru spremni pomoći pri poboljšanju vaših proizvoda, ako se dosada niste usudili. Spremni smo vam pomoći i u odabiru, kupaži vina. Vina koja bi u konačnici dala najbolje pjenušce! Za manje pokusne količine pomoći ćemo vam u tome bez posebne naknade.

Kako bi vas podržali i u praktičnom dijelu, opremili smo se strojevima koji će u potpunosti finalizirati vaš pjenušac nakon odležavanja. Ove strojeve ustupamo našim klijentima u najam za malu naknadu, kao dio cjelovitog programa savjetovanja o proizvodnji pjenušaca.

Sada je vrijeme! Pjenušac se pravi kada nema drugih radova u podrumu. Naime, pjenušavo vino proizvedeno klasičnom metodom (vrenjem u boci, kao u Champagne) se radi od stabilnog i gotovog vina, ponekad i od više berbi i sorti. Važno je da je ukupni sumpor do 60 mg/L, alkohol od 10,5% do 12,5%, a da su ukupne kiseline preko 6,5 g/L izražene kao vinska kiselina.

Ako u budućnosti planirate proizvodnju pjenušaca, sjetite se brati grožđe ranije, kada su šećeri nižih vrijednosti, a kiseline malo više.

Očekujemo da nam se jave ambiciozni i kreativni vinari!

Sa poštovanjem,

enolog Dean Sušec

RWA RAIFFEISEN AGRO d.o.o.
PC Vinarski centar
Osječka 182, 31431 Čepin
Enolog – Dean Sušec 099 260 1267
Prodaja – tehnika Siniša Petrijevčanin 099 260 1265
Prodaja – biotehnologija Jelena Vitić 099 260 1266

Picture1