Poštovani vinari i vinogradari,
radovi u vinogradu su u punome jeku, međutim nemojte zaboraviti brinuti o vinu. Vina su do sada trebala odspavati svoj „zimski san“. Sada je trenutak da se bijela vina pripremaju za tržište, koje ne prihvaća starikava, odležana i kompleksna, jaka alkoholna vina. U trendu su voćne arome, lagana tijela i blagi alkoholi. Vina koja su namjenjena za češću potrošnju. Vama je to dobra prilika da riješite zalihe koje vas opterećuju.
Tijekom dosadašnjih godina, vinari kao izgovor za loša vina imaju „lošu godinu“, međutim iz iskustva tvrdim da u ovoj zahtjevnoj godini potencijalno ima vrlo lijepih vina. Znam da će mnogi odgovoriti da smo brali tehnološki nezrelo grožđe, i da su kiseline vrlo visoke, slažem se, međutim, to nije nikakav izgovor! To je naime odlična prilika da se približimo europskim trendovima i željenom tržištu prodaje vina, koja traže lagana vina, sa nižim vrijednostima alkohola i dobrim kiselinama. Na vama je da vina razviju svoje arome i da podignete kvalitetu. RWA Vinarski centar će vam u tome vrlo rado pomoći.
Htjela bih posebno otkloniti jednu „famu“ oko takozvanog „taloga“ gdje sam molila vinare da vina drže na talogu što duže (slično Sur lie metodi) i da vina ne pretaču. Talog nije negativna poslijedica u vinu, nego naprotiv, ako je talog zdrav, iz njega možete dobiti samo dobro. U talogu se nalaze raspadnuti kvasci koji vam daju punoću, a vi ih žurite izvaditi van. Industrijska proizvodnja vina razlikuje se od drugih proizvodnji vina. Posude se moraju brže prazniti, sve mora ići brže, međutim na manjim količinama možete si uzeti i nešto više vremena i strpljenja. Kada pitam vinare koliko su do sada puta pretočili vino, čujem da je to do sada već po par puta. Kada pitam zašto ste učinili, rijetko znate. Nemojte vino pretakati! Ako pretačete, morate znati zašto to radite. Molekula kisika vrlo brzo djeluje u kemijskoj reakciji i brzo se veže u druge spojeve. Što znači, svaki puta kada vino pretočite „kemijate“. Posebice sam imala slučajeve oksidacije i pojave octikavosti. Morate znati da su to reakcije u kojima je najaktivnije „gorivo“ upravo kisik, pa razmislite slijedeći puta hoćete li pretakati vino. Posebice ako niste sigurni kako brtve vaše posude, koje su vrijednosti kemijskih analiza i kakva je organoleptička ocjena vašega vina.
Crna vina da bi otpuštala prirodne tanine, moraju se naći „u tanininima“, što znači da sorte poput Merlota, Cabernet Sauvignona ne možete zauvijek držati u inoksu. Ukoliko nemate bačvi, dođite pa će vam se pripremiti tanini ili čips, koji će zaštiti vino i dati mu željenu kvalitetu. Tanini i čips su slični kao da ste napravili čips od bačve ili samljeli bačvu u sitan prah. Nudimo vam više vrsta tanina (iz pokožice grožđa, kompleksan tanin za stabilizaciju, tanin hrasta, francuskog hrasta i drugo..). Od čipsa možete izabrati francuski i američki.
Gumi Arabika je sredstvo koje ćete poprilično trebati ove godine. Dobro za vas je što sredstvo nije skupo, a čini čuda u razvoju organoleptike vina. Gumi Arabika će stabilizirati vino i dati mu željenu punoću. Naš laboratorij nudi vam zajedničku organoleptičku ocjenu vina, dođite pa ćemo zajedno prokomentirati i dogovoriti kako dalje i kojem pravcu želite da se vina razvijaju. Sredstva za podizanje kvalitete su vam dostupna preko naših usluga.
Ako imate visoke kiseline u vinu, nemojte žuriti sa otkiseljavanjem bez da je vino pregledano u laboratoriju. Posebice ako nemate iskustva. Nagao i neadekvatan pad kiseline može pokvariti vino. Česta je zabluda vinara da alkohol čuva vino. Upravo suprotno. Ako je alkohol visok daje težinu vinu, posebice kod nestrukturiranih i razvijenih vina. Kiselina (vinska, prirodno sadržana u vinu) „čuva“ vino od negativnih poslijedica. Ako kiselinu osjetite na „miris“ onda je to nažalost najčešće pojava razvoja octenih bakterija, koje su vrlo problematične. Ako se problem „octikavosti“ ne riješi u pravom trenutku, nastaju zaista veliki problemi, budući je narušena kompletna struktura vina.
Želimo vam puno uspjeha u vašemu radu i lijepu vinarsku i vinogradarsku godinu, te puno dobrih prodanih vina!

S poštovanjem,
Jelena Vitić, dipl.ing.prehrambene tehnologije

Vinarski centar, PC Vino

Osječka 182, 31 431 Čepin
Tel: + 385 31 283 526
Fax:+ 385 31 283 526
GSM: + 099 260 1266

Wein__Food11