Kod nekih je berba već završila, a vinari s kasnim sortama ovih dana prešaju Cabernet Sauvignon ili Plavac. Važno je pratiti grožđe i vino! Pretpostavljam da ste i sami naišli na neke probleme koje sam i sam imao.

1. Suho grožđe

Ponegdje sam primijetio da se zbog suše grožđe doslovno počelo sušiti na trsu a da još nije bilo zrelo. Uzrok tome je gnojidba. Kod tih vinogradara sam doznao da već 30 godina gnoje vinograd i to dvaput godišnje, jer, kažu, „od toga sve ne bi ništa bilo“. Pa eto, u sušnoj godini opet nema ništa. Ali je opet krivica negdje drugdje, ovaj put je to nedostatak kiše. Činjenica je da kada biljka dobiva dušik to djeluje na nju kao sol ljudima. A onda je vrlo jasno da joj je potrebno puno vode. Druga činjenice je to da se loza navikne na redovitu prihranu koju dobiva u gornjem sloju zemlje pa pušta većinu svoga korijena tamo. I gdje ta loza onda traži vodu? Upravo u tom plitkom sloju zemlje, pa kada nema kiše duže vrijeme odmah se suši lišće i grožđe. Jedan vrlo interesantan podatak je da se u Francuskoj gnoji vinograd samo kod sadnje, nikad više! Morate se sjetiti što vam je konačan proizvod, lišće ili grožđe. Lišća treba, ali vrlo malo, jer loza mora svu svoju snagu dati u grožđe, to je ono što mi želimo.

2. Spora fermentacija ili prestanak vrenja

U sušnim godinama se jasnije prepoznaje pomanjkanje hrane u samom grožđu, pa kvasac puno teže dovrši vrenje. Inače je sporo vrenje poželjno, jer na taj način više aromatske tvari zadrži u vinu i manje hlape. No ako ste primijetili da se vrenje stvarno „muči“, vrijeme je da dodate prihranu kvascu. I to srednju do jaču dozu. Nudimo vam dvije vrste hrane za kvasce Basis B i Plus B. Plus B je za kompleksnija vina i vrhunska vina, te sadrži nešto više B-vitamina, te stanične stijenke kvasca. Ako vam i nakon toga stanje vrenje onda obavezno morate dodati novi kvasac jer je onaj drugi već „umro“. To mora biti kvasac tipa „Bayanus“, a mi ih nudimo pod imenima „UNIVERSAL“ i „SEKT“. Vrlo je interesantno da kvasac Sekt možete koristiti i za pjenušce.

Mnogi od vas imaju zalihe vina Berbe 2011., pa je sada najbolje vrijeme da dio tog vina napunite u boce. Uvijek treba doraditi i ispolirati vino prije filtriranja i punjenja. U Vinarskom centru vam nudimo potporu u tom dijelu, od usluge savjetodavnog Laboratorija za analizu mošta i vina, gdje možete isprobati široku paletu bistrila, uslugu najma strojeva koje trebate u tehničkom dijelu (punilica, čepilica), te potreban kvalitetan potrošni materijal – filter ploče, čepove marki Schiesser, Nomacorc i sl.

Slobodno nas kontaktirajte
Vaš Vinarski centar
Enolog, Dean Sušec 099 2601267
Tehnika, Siniša Petrijevčanin 099 260 1265
Biotehnologija, Jelena Vitić 099 260 1266